Kertenkele Türleri ve Özellikleri

Kertenkele Türleri ve Özellikleri

Kertenkeleler, dünyanın çoğu yerinde, özellikle sıcak iklimlerde yaşayan sürüngen hayvanlardır. Farklı türlerde ve boyutlarda olabilmelerine rağmen, genellikle vücutları ile bacakları arasında bir bağlantı yoktur. Kertenkeleler genellikle küçük kemirgenler, böcekler, örümcekler ve diğer küçük hayvanlarla beslenirler.

Büyük Kertenkele Türleri

Büyük kertenkeleler, genellikle 30 ila 60 cm arasında değişen boyutlarda olabilirler. ABD’de yaşayan iguanalar bu gruba dahildir. Kuyruklu Kertenkeleler de bu gruba dahil edilir.

Iguanalar

Iguanalar, Amerika kıtasında yaşayan büyük kertenkelelerdir. Bölgeye özgü birçok alt türü vardır. İguanaların yetişkinleri 1,5 metreye kadar uzayabilir. Dişiler büyük değilse de, erkeklerde birçok alt türde uzun bir gıdısına sahiptirler.

Kuyruklu Kertenkeleler

Halk arasında “Gecko” olarak bilinen kertenkele türüdür. Bu tür, dünyanın çoğu yerinde yaşayan yaklaşık 1.000 farklı türden biridir. Zayıf ayaklarındaki yapışkan pedleri, tırmanırken yüzeylere yapışmasına olanak tanır.

Kertenkele Ailesinin En Küçük Üyeleri

En küçük kertenkele türleri, tam bir yetişkin olarak sadece birkaç santimetre boyundadır. Bu türler genellikle küçük böceklerle beslenirler. Güneydoğu Asya’daki bazı türler evcil hayvan olarak popülerdir.

Cam Kertenkeleleri

Cam kertenkeleleri, birçok çeşitle, Afrika ve Güneydoğu Asya’da, güneşin altındaki orman kümelerinde yaşayan küçük kertenkelelerdir. Özellikle kabuklu türler ağızları açık olduğunda görünmezler.

Anololar

Anololar, ABD’nin güneydoğusunda yaşayan küçük kertenkelelerdir. Ancak, bazı türler, evcil hayvan olarak tüm dünyada popülerdir. Anoloların, renklerini değiştirme yetenekleri, diğer kertenkele türlerinde nadir görülür.

Kertenkele Ailesinin Nadir Görülen Türleri

Her ne kadar kertenkele türleri genellikle sıcak iklimlerde yaşasalar da, buzullar, çöller ve dağlık bölgeler gibi sert yaşam alanlarında da bazı türler bulunur. Bu türler, farklı evrim süreçleri ile özelleşmiştir ve çevreleriyle uyumlu hale gelmişlerdir.

Kanadalı Kertenkeleler

Kanadalı kertenkeleler, Kuzey Amerika’da yaşarlar ve soğuk iklimlere uyum sağlamışlardır. Evrim sürecinde, derilerinin kışın daha koyu ve yazın daha açık renk almaları, soğuk havalarda hayatta kalmalarına yardımcı olur.

Buzlu Kertenkeleler

Buzlu kertenkeleler, Güney Afrika’da yaşarlar ve soğuk iklimlere uyum sağlamışlardır. İnsanlar buzun üzerinde yürürken bile sıcaklığı dengede tutmak için (mükemmel bir termoregülasyon), kuyruklarındaki damarları kullanırlar. Bu arada, kanları da vücutlarında dolaşarak donmayı engeller.

Yorum yapın